Legea stabilește că șoferii sunt obligați să respecte semnalele agenților rutieri. Dar este legal să depășești viteza limită când polițistul îți face semn să accelerezi?
Conform legii, toți șoferii au obligația de a respecta semnalele polițiștilor care dirijează circulația.
Astfel, trebuie să ocolească, să oprească, să încetinească sau să accelereze. Dar sunt șoferi care au fost puși în situația de a încălca legea, pentru că așa le-a făcut semn polițistul.
Sunt destul de rare situațiile în care un polițist va semnaliza șoferilor să efectueze manevre ilegale.
Se poate întâmpla, de exemplu, în cazul unui accident rutier, poliția să devieze circulația pe contrasens. Ceea ce înseamnă că șoferii ar putea încălca linia dublă continuă.
„Atunci când întâlnești un polițist, semnalul pe care acesta ți-l face este suveran oricărui semn de circulație sau marcaj rutier. De exemplu, dacă într-o intersecție polițistul îți face semn să treci, deși este roșu la semafor, atunci este legal să faci asta”, a explicat pentru ProMotor instructorul auto Marian Croitoru, care este și profesor de legislație rutieră.
De asemenea, este legal să depășești viteza limită când polițistul îți semnalizează să accelerezi. Indicat e să menții, totuși, o viteză sigură.
„Se poate ca într-o zonă unde viteza maximă e limitată la 15 km/h, de exemplu, să se producă un incident. Dacă polițistul prezent acolo îți face semn să accelerezi, nu e nicio problemă dacă treci de zona respectivă cu 20-30 km/h. Totuși, indicat e să menții o viteză sigură, care să-ți permită să reacționezi prompt și să poți evita orice posibil incident. Dar, mai mult ca sigur, nu va sta nimeni cu radarul lângă polițist, pentru a vedea cu ce viteză trec șoferii de el”, a mai spus Marian Croitoru.
Conform legii, pentru a fluidiza traficul, polițiștii pot semnaliza șoferilor să accelereze. Semnalul pe care acesta îl face e reglementat în Codul Rutier.
„Rotirea vioaie a brațului semnifică mărirea vitezei de deplasare a vehiculelor sau grăbirea traversării drumului de către pietoni”, se precizează în Art. 88 (1-e), din legea circulației.
În general, polițiștii fac acest semnal când se află în intersecții sau în zonele unde s-a produs un accident de circulație.